ROSA

SPOT

SKANDALL

MXD
NYHEDER  
ANMELDELSER  
PROGRAM  
BANDS  
FOREDRAG & DEBAT  
ÅBNINGSAFTEN  
FOTO- OG VANDKUNST  
SPOT HISTORIE  
BILLETSALG  
KONTAKT  
NYHEDSBREV
TAK TIL  
FRIVILLIGE  

SPOT 11: Fræs og følsomhed18. April, 2005

Erik Barkman Petersen

Super Galore - har guitarerne
i front.
 
Rock-musikere findes i adskillige størrelser og former. Der er dem, der har det bedst i garagen, med guitar-forstærkeren på 11 og distortion-pedalen i bund. Og så er der dem, der er mest til en stille akustisk guitar og en lavmælt, følsom sang. Som listen over nye offentliggjorte navne til SPOT 11 viser, er der rigeligt plads til begge slags rockmusikere her – foruden alle de andre, selvfølgelig.

Først noget fræs. Danske The Defectors, The Breakers, The Bleeder Group og Super Galore er hver især eksempler på rock-bands, der sætter kurs mod fremtiden med et solidt afsæt i fortiden. For Defectors, Super Galore og Breakers er det især tressernes garage- og blues-rock, der holder for, mens Sort Sol-veteranen Peter Peters Bleeder Group har fundet frem til en unik hybrid af halvfjerdser-punk og progressiv rock.

Quit Your Dayjob - svenske
surf-punk-galninge.
 
Vores skandinaviske broderlande har også masser af fræs at byde på. Svenske Quit Your Dayjob står for en udsyret garage/surf rock – "The Freaks Are Out", hedder et af deres glans-numre meget sigende. De norske anmelder-favoritter Real Ones skaber sammen en organisk og klassisk rock-lyd, der elegant ajourfører den britiske tresser-rock. Og deres landsmænd i Jackman excellerer i en forrygende energisk og dramatisk balkan-punk.

Men de følsomme singer/songwritere er også stærkt repræsenterede på SPOT 11 – faktisk har de deres helt egen scene, som er arrangeret i samarbejde med KulisseLageret i Horsens og en række sangskriverforeninger fra hele landet. Her vil en række solister, duoer og trioer præsentere delikate singer/songwriter-sange i et væld af nuancer. Fra norske Susanna & The Magical Orchestras elektronificerede intim-ballader til århusianske Jacob Faurholt & Sweetie Pie Wilburs skramlede americana – og fra færingen Eivørs folk-inspirerede pop-magi til svenske Richard Lindgrens ru rock-sange.

Ane Brun - nordmand der
har fået succes i det svenske.
 
Listen er længere endnu. Ane Brun er et norsk stjerneskud med fod på halvfjerdsernes singer/songwriter-tradition, Mads Langer er lidt af et mandligt danske modstykke og Camilla Munck/Moogie Johnson (begge med fortid i Wynona) repræsenterer de danske farver med knugende alternative country-melankoli. Og så har vi slet ikke nævnt så lovende danske navne som Antophones, Mads Mouritz & Jacob Funch, Theissen & Ehlers Duo og den solo-debuterende sideman Lars Skjærbæk & Boatman Love.

Singer/songwriterne gør sig også gældende udenfor deres ghetto. Marie Key Band er et lovende dansk bekendtskab med vid og bid i de dansksprogede sange, og svenske Emil Jensen er en uimodståeligt alsidig melodi-smed. Men selvfølgelig er det ikke ædel rock- og sangskriver-tradition det hele. I diversitetens og overraskelsernes navn lægger SPOT 11 også scene til to ensembler hentet fra den ny kompositionsmusik, nemlig improvisations-ivrige Figura samt fløjtenist Marianne Leth og elektronik-troldmand Hans Hansens fælles udfoldelser under navnet Flutronics – begge præsenteret i samarbejde med SNYK – Sekretariatet for Ny Kompositionsmusik.

Tidligere offentliggjorte SPOT 11-navne er Peter Sommer, Mikael Simpson, Kira and the Kindred Spirits, Bikstok Røgsystem, Clemens, Karen, Ataf, Tina Dickow, Skambankt (N), Cloroform (N), Dungen (S), The Tiny (S), Samsaya (N), Sister Flo (FI), Ikscheltaschel, Mark Linn, Blue Foundation, Efterklang, Fat Beat Orchestra (FI), Melk, Geeza, Ea Philippa, Ske (IS), Cleaning Women (FI), Hatesphere, Barra Head, Stuen th., M.U.S.T., Rumpistol, Anderskov Accident, Mold, Kasper Tranberg Smalltet, I Got You On Tape, Gramski Beat, Autofant, Funch, Lack, Kå, The Royal Highness, Delicia Mini, Rasmus Nøhr og Djosos Krost. Bemærk, at Trio Trash er udgået til fordel for de norske jazz-originaler Triåveræinne.

Billetter kan købes hos BilletNet, Musikhuset Aarhus, Aarhus Billetbureau og Stereo Studio.
Mail til ROSA